Monday, May 31, 2010

BESTNYA MENCANDAT SOTONG
Sotong berjaya dinaikkan dengan menggunakan candat umpan..

Bestnya dapat sotong yang segar begini...


Ini lah rezeki yang saya dapat...

Pada kesempatan bulan purnama yang lalu, saya bersama tujuh orang geng yang gila-gila mencandat sotong telah meredah Lautan China Selatan semata-mata untuk menjinak tok janggut..Hj Noor, Sabri, Hj. Zol, Pijol, Mie Kodin, Pak Su dan Madi adalah geng mencandat saya..
Kami bertolak dari jeti Kampung Hiliran (Bawah Jambatan Sultan Mahmud) pukul 6.00 petang. Setelah berjuang dengan gelombang dan ombak yang agak besar sejurus keluar dari Kuala Sungai Terengganu, kami berjaya labuhkan bot pukul 7.00 malam. Hujan mula turun dan gelombang masih kuat.

Seorang demi seorang geng mula tersungkur. Pijol paling awal. Haji Zol dan diikuti Mie Kodin. Pijol juara. Dari petang hingga pagi esok, dia masih tak sedar diri. Candat kemana, sotong entah kemana...

Keseluruhan geng kami memperolehi lebih kurang 30 kilo. Itu dah dikira banyak bro..Ada juga kumpulan bot lain yang dapat 1 kilo..kesian mereka...

Kami puas hati dengan program mencandat itu...seronok...kalau bro berkunjung ke Terengganu, jangan lupa gi mencandat sotong...dapat sotong yang besar-besar..best nya...No comments: